Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde

Noordwolde staat bekend als het vlechtdorp van Nederland, vandaar dat ook hier het nationaal vlechtmuseum is gevestigd in de voormalige rijksrietvlechtschool.


Generaties lang zijn hier manden, wiegen, stoelen en andere producten gevlochten. Bijna de hele dorpsbevolking was betrokken bij deze vorm van nijverheid. Op initiatief van een aantal dorpsnotabelen wordt in 1908, in navolging van vergelijkbare scholen in het buitenland, met steun van het rijk de allereerste vakschool van Nederland opgericht; de rietvlechtschool.

Deze vakschool waar kunst en ambacht op indrukwekkende wijze geïntegreerd werden, funtioneerde tot 1968. Vanaf 1989 wordt in het ‘Rotancentrum’ de relatie tussen Noordwolde en de rietvlechtnijverheid getoond. Dan komt in 1999 het gebouw van de voormalige Rietvlechtschool, de bakermat van het vlechtambacht in Nederland, beschikbaar.

Er volgt onderzoek naar de haalbaarheid van een Nationaal Vlechtmuseum met vast personeel een groot aantal vrijwilligers. En dat nieuwe museum dat komt er met steun van de gemeente en provincie, diverse fondsen en het bedrijfsleven. De opening is op 28 april 2001 precies 90 jaar na de opening van de eerste Rijksrietvlechtschool.

Openingstijden : dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00 uur

zaterdag en zondag 13.00 tot 17.00 uur

Het adres is Mandehof 7 Noordwolde