Land van verborgen natuurschatten

Drenthe is een provincie met een rijke cultuurgeschiedenis. Nergens in Nederland zijn zoveel prehistorische voorwerpen te zien. Hunebedden en grafheuvels, een rijke veenkoloniale geschiedenis en vele mooie dorpjes liggen te wachten om te worden ontdekt. Kom naar Drenthe en proef de sfeer van vroeger in het heden.


Cultuurhistorie

Oude gebruiken en tradities zeggen iets over het verleden van een streek of provincie. Ook Drenthe heeft zijn eigen verhaal op dit gebied. Dit geldt op bepaalde data maar komt ook naar voren in de streektaal en de klederdracht.

      Drentse klederdracht

      Paastradities

      Sint Martinus

Routes langs kunst

Kunst is op vele manieren te bekijken. Musea in het hele land heten u het hele jaar van harte welkom. Een andere manier om in contact te komen met die kunst is door het rijden van een vooraf uitgestippelde route. Sommige routes zijn te verrijden op bepaalde data. Andere zijn het hele jaar door te doen op het door u gewenste tijdstip.

Bekijk het maar

Jaarlijks vindt in het laatste weekeinde van september de open-atelier-route ‘Bekijk het maar’ plaats. Het traject leidt langs werkplaatsen waar beeldende kunstenaars hun werk tonen. In de afgelopen jaren heeft het evenement een grote naamsbekendheid gekregen. De bezoekers komen uit alle delen van ons land.

Mysterieuze beelden

Met de Zwerfsteen Beeldenroute komt u kunst tegen op plaatsen waar u het niet direct verwacht. Vijf grote eigentijdse zwerfstenen staan opgesteld langs de Flintenroute in de gemeente Borger-Odoorn. De beelden uit het heden zijn zo geplaatst dat ze een natuurlijke relatie aangaan met de prehistorische hunebedden en grafheuvels in deze omgeving.

Art in stone

In juni 2002 hebben vier beeldhouwers in zes weken tijd vier nieuwe stenen beelden gemaakt. Deze Art in Stone beelden vormen de uitbreiding van de reeds geplaatste beelden aan de Flintenroute.

Kunst en natuur gaan prima samen. Dat wordt bewezen in het Nationaal Park Dwingelderveld. In dit park staan elf grote kunstwerken, gemaakt van natuurlijke materialen zoals aarde, boomstammen, houtsnippers, gras en bloemen. Op deze manier tracht men natuur en kunst te laten samensmelten. De landschappelijke installaties en houten sculpturen staan opgesteld langs een fiets- en wandelroute.